loading...
دبیرستان پسرانه ی مهر اول
علی محمد زینالی بازدید : 167 چهارشنبه 19 شهریور 1393 نظرات (0)

 

 

ساختار اتم

 

مطالعه روي عنصرها به حدود ۲۵۰۰ سال پيش برمي گردد. دالتون با استفاده از واژه هاي يوناني اتم که به معناي تجزيه ناپذير است ، ذره هاي سازنده عنصرها را توضيح داد. وي نظريه ي خود را در هفت بند بيان کرد. اگر چه امروز مي دانيم که اتمها خود از ذرات کوچکتري تشکيل شده اند اما هنوز باور داريم که اتم کوچکترين ذره اي است که خواص شيميايي و فيزيکي يک عنصر به آن بستگي دارد.

 

 

 

 

 

الکترون نخستين ذره زير اتمي

 

اجراي آزمايشهاي بسياري با الکتريسته ، مقدمه اي براي شناخت ساختار دروني اتم بوده است. کشف الکتريسته ساکن، وقوع واکنش شيميايي به هنگام عبور جريان برق از ميان محلول يک ترکيب شيميايي فلزدار (الکتريسته يا برقکانت) ، و آزمايشهاي بسيار روي لوله ي پرتو کاتدي منجر به شناخت الکترون شد. لوله پرتو کاتدي لوله اي شيشه اي است که بيشتر هواي آن خارج شده است.در دو انتهاي اين لوله دو الکترود فلزي نصب شده است . هنگامي که يک ولتاژ قوي بين اين دو الکترود اعمال شود ، پرتوهايي از الکترود منفي (کاتد) به سمت الکترود مثبت (آند) جريان مي يابد که به آن پرتوهاي کاتدي مي گوين. اين پرتوها بر اثر برخورد با يک ماده ي فلوئور سنت نور سبز رنگي ايجاد مي کنند. تامسون موفق شد نسبت بار به جرم الکترون را به کمک اين آزمايشها اندازه گيري کند.

 

 

 

پس از آن رابرت ميليکان توانست مقدار بار الکتريکي الکترون را اندازه بگيرد. به اين ترتيب جرم الکترون نيز با کمک نسبت بدست آمده تامسون محاسبه شد. بار الکترون 1/602 * 10-19 و جرم الکترون 9/109* 10-28  است.

 

 

 

 

 

پرتو زايي

 

در حالي که تامسون روي پرتوهاي کاتدي آزمايش کرد، هم زمان بکرل فيزيک داني که روي خاصيت فسفر سانس مواد شيميايي کار مي کرد با پديده ي جالبي روبرو شد. اين پديده پرتوزايي و مواد داراي اين خاصيت پرتوزا ناميده شد.

 

 

 

بعد از آن رادرفورد به اين موضوع علاقه مند شد و پس از سالها تلاش فهميد، اين تابش خود ترکيبي از سه نوع تابش مختلف آلفا ، بتا، و لاندا مي باشد.   

 

 

 

 

 

تامسون پس از کشف الکترون ساختاري براي اتم پيشنهاد کرد که در آن الکترون ها با بار منفي در فضاي ابر گونه با بار مثبت پراکنده اند و جرم اتم را مربوط به جرم الکترون ها  مي دانست ، حال آنکه فضاي ابرگونه مثبت را بدو ن جرم مي دانست.

 

 

 

 

 

 

 

رادرفورد نتوانست تشکيل تابشهاي حاصل از مواد پرتوزا را به کمک مدل اتمي تامسون توجيه کند. و پس از آزمايشهاي بسيار ، نادرست بودن مدل تامسون را اثبات کرد. او در آزمايش خود ورقه نازکي از طلا را با ذرههاي آلفا بمباران کرد، به اميد آنکه همه ي ذره هاي پرانرژي و سنگين آلفا که داراي بار مثبت نيز هستند با کمترين انحراف از اين ورقه نازک طلا عبور کنند. اما مشاهده کرد که تعداد کمي از ذرات منصرف شده خارج مي شوند و تعداد بسيار کمي از آن به طور کامل منحرف شده و به عقب برمي گردند.                 

 

 

 

 

 

 

 

پس نتيجه گرفت که حتماً يک هسته کوچک در مرکز اتم وجود دارد که محل تمرکز بارهاي مثبت است و تقريباً تمام جرم اتم نيز در درون اين هسته است که توانايي به عقب راندن ذره هاي سنگين و پرانرژي آلفا را دارد.

 

رادرفورد با استفاده از نتايج اين آزمايش مدل «اتم هسته دار» را پيشنهاد کرد.

 

 

 

 

 

ديگر ذره هاي سازنده اتم

 

پروتون ذره اي با بار نسبي +۱ و جرمي ۱۸۳۷ با رسنگين تر از جرم الکترون ، دومين ذره ي سازنده اتم است.

 

نوترون ذره اي است که بار الکتريکي ندارد و جرم آن برابر جرم پروتون است ، سومين ذره ي سازنده اتم است.

 

عدد اتمي ، عددي است که تعداد پرتون ها را در اتم مشخص مي کند و با Z  نشان داده مي شود.

 

از آنجا که اتم ذره اي خنثي است، بنابر اين تعداد الکترونها و پروتونهاي آن بايد برابر باشد، پس عدد اتمي تعداد الکترونها در يک اتم را نيز مشخص مي کند.

 

 

 

 

 

عدد جرمي و ايزوتوپها

 

به مجموع تعداد پروتونها و نوترونهاي يک اتم عدد جرمي مي گويند. عدد جرمي با A نشان داده مي شود. A = Z+ N

 

اندازه گيري جرم اتمها با کمک دستگاه طيف سنج نشان مي دهد که همه اتمهاي يک عنصر جرم يکساني ندارند. از آنجا که عدد اتمي در واقع تعداد پروتونها در همه اتمهاي يک عنصر يکسان است، پس تفاوت جرم بايد مربوط به تعداد نوترونهاي موجود در هسته ي اتم باشد. اين مطالعات به معرفي مفهوم ايزوتوپ انجاميد. ايزوتوپها اتمهاي يک عنصر هستند که عدد اتمي يکسان و عدد جرمي متفاوت دارند. براي مثال آزمايشها وجود دو ايزوتوپ کلر –۳۵(CL۳۵۱۷) و کلر – ۳۷ (CL۳۷۱۷) را به اثبات رسانده است.

 

 

 

 

 

شيمي دانها اطلاعات هر اتم را بصورت زير مي نويسند:

 

 

 

 

 

 

 

جرم يک اتم

 

شيم دانها براي بيان جرم عنصرها بدين صورت عمل کردند که فراوان ترين ايزوتوپ کربن يعني کربن ۱۲ (126C) را بعنوان استاندارد انتخاب کردند و جرم عنصرهاي ديگر را با استفاده از نسبتهايي که در محاسبات آزمايشگاهي بدست آمده بود، بيان کردند.

 

 

 

به عنوان مثال جرم اتم اکسيژن ۱/۳۳ برابر جرم اتم کربن است. با توجه به اينکه جرم اتم کربن ۱۲ مي باشد جرم اتم اکسيژن را محاسبه کرد. در اين مقياس جرم اتم اکسيژن برابر ۱۶/۰۰۰ خواهد شد.

 

 

 

واحد جرم اتمي amu است که کوتاه شده ي عبارت atomic mass unitاست. در اين مقياس جرم پروتون و نوترون lamu است.

 

با توجه به وجود ايزوتوپها و تفاوت در فراواني آنها، براي گزارش جرم نمونه هاي طبيعي از اتم عنصرهاي مختلف جرم اتمي ميانگين بکار مي رود.

 

 

 

 

 

طيف نشري خطي

 

رابرت بونزن شيميدان آلماني دستگاه طيف بين را طراحي کرد. هنگامي که او مقداري از يک ترکيب مس دار مانند کات کبود را در شعله ي مشعل دستگاه قرار داد، مشاهده کرد که شعله از آبي و سبز تغيير رنگ داد. او اين نور سبز رنگ را از يک منشور عبور داد و الگويي مانند شکل ۴ بدست آورد. او اين الگو را طيف نشري خطي ناميد. هر فلز طيف نشري خطي خاص خود را داراست و مانند اثر انگشت مي توان از اين طيف براي شناسايي فلز مورد نظر بهره گرفت.

 

 

 

 

 

مدل اتمي بور

 

در سال ۱۹۱۳ نيلز بور دانشمند دانمارکي مدل تازه اي را براي اتم هيدروژن با فرضهاي زير ارائه کرد:

 

1– الکترو  در اتم هيدروژن در مسيري دايره اي شکل به دور هسته گردش مي کند.

 

2– انرژي الکترون با فاصله ي آن از هسته رابطه مستقيم دارد.

 

3– اين الکترون فقط مي تواند در فاصله هاي معين و ثابتي پيرامون هسته گردش کند. در واقع الکترون تنها مجاز است که مقادير معيني انرژي را بپذيرد. به هريک از اين مسيرهاي دايره اي، تراز انرژي مي گويند.

 

4– اين الکترون معمولاً در پائين ترين تراز انرژي ممکن قرار دارد. به اين تراز انرژي حالت پايه مي گويند.

 

5– با دادن مقدار معيني انرژي به اين الکترون مي توان آن را از حالت پايه (ترازي با انرژي کمتر) به حالت برانگيخته (ترازي با انرژي بالاتر) انتقال داد

 

6– الکترون در حالت برانگيخته ناپايدار است ، از اين رو همان مقدار انرژي را که پيش از اين گرفته بود از دست مي دهد و به حالت پايه برمي گردد.

 

به اين گونه انرژي که بصورت يک بسته ي انرژي مبادله مي شود، انرژي کوانتومي يا پيمانه اي مي گويند. بور با کوانتيده در نظر گرفتن ترازهاي انرژي توانست طيف نشري خطي هيدروژن را توجيه کند.

 

 

 

 

 

مدل کوانتومي اتم

 

اين مدل در سال ۱۹۲۶ توسط اروين شرودينگر مطرح شد. وي در اين مدل از حضور الکترون در فضايي سه بعدي به نام اوربيتال سخن به ميان آورد. همانگونه که براي مشخص کردن موقعيت يک جسم در فضا به سه عدد (طول ، عرض و ارتفاع) نياز است، براي مشخص کردن هر يک از اوربيتالهاي يک اتم نيز به چنين داده هايي نياز داريم. شرودينگر به اين منظور از سه عدد M1 و  L و n استفاده کرد که عددهاي کوانتومي خوانده مي شوند.

 

 

 

عدد کوانتومي اصلي (n) : عددي است که بور براي مشخص کردن ترازهاي انرژي يا همان لايه هاي الکتروني بکار برد. ۱= n پايدارترين لايه انرزي را نشان مي دهد. هر چه n بالاتر رود سطح انرژي لايه هاي الکتروني افزايش مي يابد و فاصله ي آن لايه از هسته دورتر مي شود. لايه  هاي الکتروني خود از گروههاي کوچک تر به نام زير لايه تشکيل شده اند.عدد n تعداد زير لايه هاي هر لايه را هم مشخص مي کند. مثلاً در لايه الکتروني ۲= n دو زير لايه وجود دارد.

 

 

 

عدد کوانتومي اوربيتالي (L) نشان دهنده ي شکل ، انرژي و تعداد اوربيتال ها است.

 

L مي تواند مقادير ۰ تا  1 - n  را در بر بگيرد.

 

1 اوربيتال کروي                   L=0      ®     S

 

اوربيتال دمبلي                    L=    ®     3P

 

5 اوربيتال                         L=2      ®     D

 

7 اوربيتال                        L=3      ®      F

 

 

 

 

 

عدد کوانتومي مغناطيسي (۱m) :

 

جهت گيري اوربيتالها را در فضا معين مي کند. ۱m مي تواند مقاديري ازL –تا L + دارا باشد. با در نظر گرفتن محورهاي X ،y ،z قرار مي گيرد و به صورت pX ؛ pY ؛  pZ نشان داده مي شود. براي آدرس دادن اوربيتال ها به شيوه ي زير عمل مي شود:

 

 

 

 

 

براي مثال2px نشان مي دهد که اين اوربيتال دمبلي شکل در لايه هاي الکتروني دوم و در زير لايه ي p  قرار دارد و در راستاي محور Xها جهت گيري کرده است.

 

 

 

عدد کوانتومي مغناطيسي اسپين (MS) : مربوط به جهت حرکت الکترون به دور خودش است. دانشمندان افزون بر حرکت اوربيتالي ، يک حرکت اسپيني نيز به الکترون نسبت داده اند (حرکت الکترون به دور خود  MS تنها دو مقدار (½+ براي چرخش در جهت عقربه هاي ساعت و ½- براي چرخش در خلاف جهت حرکت عقربه هاي ساعت) دارد.

 

 

 

طبق اصل پائولي در هر اوربيتال حداکثر دو الکترون آن هم با اسپين مخالف قرار مي گيرند.

 

 

 

اگر براي رسم آرايش الکتروني اتم عنصرهاي ديگر از اتم هيدروژن شروع کنيم و سپس يک به يک بر تعداد پروتونهاي درون هسته بيفزائيم، بدين گونه اتم عنصرهاي سنگين تر از هيدروژن را به ترتيب افزايش عدد اتمي ساخته ايم. به اين شيوه، اصل آفبا مي گويند.

 

 

 

هنوز نمی فهمی داستان عدد کوانتمی چیه؟

 

پس گوش کن ببین چی میگم!

 

 

 

بیبین مادر این درس سه نوع عدد کوانتمی داریم

 

1- عدد کوانتمی اصلی (n)

 

2-عدد کوانتمی اوربیتالی (l)

 

3-عدد کوانتمی مغناطیسی (ml)

 

عدد کوانتمی اصلی می تواند بی نهایت باشد ولی تا الان بیشتر 7 تا نداشته ایم یعنی تو اتم های شناخته

 

شده بیشتر از 7 تا نداریم!!!

 

عدد کوانتمی اصلی همان تراز انرژی رو نشان می دهد فقط اینحا به جای تراز انرژی می گوییم

 

لایه های الکترونی!یعنی فقط اسمش عوض شده و تمام

 

هر چه قدر عدد کوانتمی اصلی (n) بزرگتر باشد انرژی بیشتر و اندازه و حجم آن بزرگتر خواهد بود!

 

یعنی رابطه ی یکسان دارند (n زیاد بشه انرژی و اندازه و حجم هم زیاد میشه دیگه!)

 

این از عدد کوانتمی اصلی

 

-----------------------------------------------------------

 

عدد کوانتمی اوربیتالی (l) زیر مجموعه ی عدد کوانتمی اصلی می باشد (یعنی عدد کوانتمی اصلی لایه است

 

و عدد کوانتمی اوربیتالی زیر لایه است).

 

آقا کلا عدد کوانتمی اوربیتالی وابسته به عدد کوانتمی اصلی هست! فهمیدی؟

 

عدد کوانتمی اوربیتالی یا همان فرعی تعداد زیر لایه ها و شکل آنها را مشخص می کند.

 

ببین عدد کوانتمی اوربیتالی همیشه یه رابطه ای است که الان توضیح میدم!

 


 

مثال : عدد کوانتمی اصلی 4 است,عدد کوانتمی اوربیتالی را به دست آورید؟

 

جواب : وقتی عدد کوانتمی اصلی 4 میباشد عدد کوانتمی اوربیتالی 0,1,2,3 میباشد

 

 

 

مثال : عدد کوانتمی اصلی 1 میباشد, عدد کوانتمی اوربیتالی را به دست آورید؟

 

جواب : وقتی عدد کوانتمی اصلی 1 میباشد عدد کوانتمی اوربیتالی 0 میباشد

 

 

 

مثال : زمانی که N : 2 عدد کوانتمی اوربیتالی را به دست آورید!

 

جواب : وقتی که عدد کوانتمی اصلی 2 باشد در این صورت عدد کوانتمی اوربیتالی 0,1 میباشد

 

 

 

آها راستی!

 

اگه l : 0 باشه شکل کروی ------- اگه l : 1 باشه شکل دمبلی ------- اگه l : 2,3,4,5,6 باشه

 

شکلش را امسال نمی خوانیم (در دانشگاه)

 


 

آها بزار اینم بگم!

 

l : 0 -----> s و l : 1 -----> p و l : 2 -----> d و l : 3 -----> f  و تمام!
-----------------------------------------------------------

 

عدد کوانتمی مغناطیسی خیلی آسان است و نیازی به گفتن ندارد ولی بزارید بگم!

 

عدد کوانتمی مغناطیسی (ml) جهت گیری اوربیتال ها را مشخص می کند!

 

یعنی هر ml برار با یک جهت!

 

بزار با شکل بگم راحت شی دیگه!!!

 

نفهمیدی؟


بیا اینم یکی دیگه

 

 

بازم نفهمیدی؟

ای بابا! بیا

 

 

بیا دیگه ترکوندی منو

 

 

اگه یاد نگرفتی یا گرفتی تو بخش نظرات بگو


اگه نظر ندی نامردی

 

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    نظرسنجی
    بهترین دوره تحصیلی؟
    ما را دنبال کنید
    پیج نویسنده ی وبلاگ www.facenama.com/neobax

    آمار سایت
  • کل مطالب : 13
  • کل نظرات : 7
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 2
  • آی پی امروز : 2
  • آی پی دیروز : 8
  • بازدید امروز : 11
  • باردید دیروز : 36
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 150
  • بازدید ماه : 325
  • بازدید سال : 1,935
  • بازدید کلی : 41,406